Közös képviselő feladatai

kepviselet 2013.07.08. 18:31

A közös képviselő alapvető feladata a társasház működésének biztosítása. A költségvetés összeállításakor a legfontosabb, hogy a fenntartási költségekre biztosítsák a fedezetet. A beszámoló közgyűlés kiírása előtt célszerű lehetőséget biztosítani a tulajdonosoknak, hogy napirendi pont javaslatot tegyenek. Így a közös képviselő pontos képet kaphat a tulajdonosok álláspontjáról, milyen felújításra van igényük, mit szeretnének változtatni. Ezek a javaslatok akkor tervezhetőek, ha árajánlatot is beszerez hozzá, és így egy komplex javaslatot terjeszthet a közösség elé a közgyűlésen.

Az elszámolást és a tervet kézhez kapják a tulajdonosok a meghívóval együtt. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem tanulmányozzák át sokan, így a közgyűlésen nem tisztázzák, kérdeznek rá a közös képviselőnél, hogy az esetleges eltérések miből adódtak, akár negatív, akár pozitív irányban.

A közös képviselő elsődleges ellenőrzése a számvizsgáló bizottság feladata, és hatásköre. A számvizsgáló bizottság felelőssége kiterjed többek között a pénzügyek, a határozatok végrehajtásának ellenőrzésére, javaslatok kidolgozására, valamint összehívhatja a közgyűlést, amennyiben azt a közös képviselő nem teszi meg.

A társasházi törvény előírja, hogy amennyiben a közösség éves pénzforgalma meghaladja a húszmillió forintot vagy az albetétek száma meghaladja az ötvenet, akkor könyvvizsgálót kell felkérni a társasház beszámolójának, és tervének ellenőrzésére. Nem a bizalom hiányának a jele,ha kérik, hogy vonjanak be egy könyvvizsgálót, annak ellenére, hogy nem tartoznak a törvényi előírás alá. Pénzbe kerül természetesen ez a vizsgálat, ám biztosíték arra, hogy a társasház pénzügyei rendben működnek. Sajnos sok társasház kevés figyelmet szentel az ilyen ügyekre, ezt is fölösleges pénzkidobásnak érzik, és így adnak lehetőséget a közös képviselőnek a szabálytalan, olykor törvénytelen működésre. Akár szándékosan, akár akaratán kívül követi el a hibákat, egy könyvvizsgálat során fény derül ezekre. A könyvvizsgáló jelentést a közösség rendelkezésre kell bocsátani.

Minden előbb taglalt kérdést pontosan szabályozhatunk az SzMSz-ben.

süti beállítások módosítása