Társasházkezelés - Szemétszállítás

kepviselet 2013.07.05. 16:22

A hulladékkezelési díj a gyűjtő edények darabszáma és űrtartalma alapján kerül kiszámlázásra. A gyűjtőedények száma természetesen függ az albetétek számától. Budapesten jellemzően heti 3 alakalommal ürítik az edényeket.

Eddig több kerületi önkormányzat is támogatta valamilyen formában a szelektív hulladékgyűjtés társasházi formáját. Jelenleg ez felszámolásra kerül, mivel már a fővárosi önkormányzat átvette a szelektív hulladékgyűjtés megszervezését, a „Házhoz menő szelektív hulladék gyűjtési” program keretében. Ez egy jó kezdeményezés (leszámítva azt, hogy kötelező), ám sok társasháznak komoly gondot okoz a tároló edények elhelyezése, és sajnos problémát jelent a használata is sok esetben. Mindenképpen azt javaslom, hogy minden közösségben nyomatékosan ki kell hangsúlyozni, hogy a szelektív gyűjtés nem kötelező, aki nem szeretné, az inkább ne használja, mert a helytelen használat bírságot von maga után. A tapasztalatom az, hogy ez a témakör nagyon megosztó, és szélsőséges érzelmeket vált ki. Egyértelműen látszik, hogy kell még idő, hogy megtanuljuk használni, szétválogatni, szelektálni a hulladékot. Segítséget nyújt, ha feliratozzák, hogy melyik színű edénybe mit lehet dobi (ezt sajnos a gyártásnál nem tették meg), illetve egy rövid tájékoztató kihelyezése is hasznos lehet arról, hogy mit ne dobjuk bele. (pl. vegyszeres flakonokat, ami ugyan a műanyagból készült, ám szennyezett.)

A hulladékkezelés sok szempontból szokott gondot jelenteni. A lakók együttműködése segítséget jelent például az ütemezésnél. Egy hétfő, szerda, pénteki ürítés esetén hétköznap csak 2 nap telik el a szállítások között, és ennyi idő alatt nem is telnek meg jellemzően az edények, de a hétvégi 3 nap alatt túlcsordulnak. Amennyiben van gondnok ez neki többletmunkát jelent, ahol viszont nincs, ott meg kell szervezni, valakire rá kell bízni az előforduló helyzet megoldását. Ez általában egy elkerülhető többletköltséget jelent, pedig nem kell más az elkerüléséhez, csak annyi, hogy amikor megtelt a gyűjtő, akkor már ne dobjunk rá még egy zsákot. Vasárnap estétől hétfő reggelig kellene csak a lakásban tárolni azt a zsákot. Sok esetben pedig nem azért telnek meg az edények, mert valóban tele vannak, az oka az, hogy nagy méretű dobozok kerülnek a gyűjtőedénybe, összehajtás nélkül, melyek így nagyobb térfogatot foglalnak el.

süti beállítások módosítása