Közös költség felosztási lehetőségek - 1. Víz- és csatornadíj

kepviselet 2013.06.25. 17:33

A következőkben sorra veszem a legjellemzőbb felosztási módokat. Szinte minden közösségben van, aki úgy érzi, hogy igazságtalan a közös költség felosztása.

Ha azonos alapterületű albetétek találhatók a társasházban jellemző felosztási mód az, hogy egyenlő arányban osztják fel a költségeket is.

Sok problémát okoz, ha vegyesen vannak vízórás és nem vízórás lakások. Fontos tudni, hogy ez esetben a közösség, a főmérő óraállása alapján elszámolt víz- és csatorna számlát kapja meg minden elszámolási időszakban. Nagyon nehéz ez esetben kiszámítani a pontos fogyasztását a nem vízórás lakásoknak. Egyrészt a vízórával rendelkező tulajdonosoknak le kellene jelentenie egyénileg a vízóra állását, ugyanis csak azután kerül a közösség számlájából jóváírásra az adott fogyasztás, amikor az almérők fogyasztása bediktálásra, és egyúttal a lakás tulajdonos számára kiszámlázásra kerül.

Ehhez a költségmegosztáshoz magasfokú fegyelem szükséges mindenkitől. Célszerű a közös képviselőnek, vagy a gondnoknak, lehetőleg a számvizsgáló bizottság valamely tagjával az elszámoló közgyűlés előtt végigjárni a vízórás lakásokat, leolvasni az órákat, ez esetben ugyanis nem lehet kérdéses egyetlen tulajdonos számára sem, kiemelten a vízóra nélkülieknek, hogy a közöttük felosztott víz- és csatorna díj valóban az ő fogyasztásuk, és jogosan követelt összeg. Ez esetben még csupán a felosztandó összeget tisztáztuk.

A következő döntés, hogy hogyan osztjuk fel a vízóra nélküli tulajdonosok között. Lehetőség van a lakásban élők száma alapján, egyenlő arányban, tulajdoni hányad arányában, a lakás alapterülete alapján, stb. Minden esetben az SZMSZ-ben kell rögzíteni a költségek megosztásának számítási módját. (Nem csak a víz- és csatornadíj esetén, minden közös költség elem számítási módját!)

süti beállítások módosítása