Közös költség felosztási lehetőségek - 2. Szemétszállítás

kepviselet 2013.06.26. 08:33

Ez esetben is lehetőség van lakók száma szerinti felosztásra. Fontos tisztázni, hogy ha valamelyik költséget változó tényező szerint osztunk fel, akkor bejelentési kötelezettséget is ki kell kötni az SZMSZ-ben. Vagyis a tulajdonosoknak tájékoztatni kell a közös képviselőt, ha valaki például ki- vagy beköltözik a lakásba.

Ez a megoldás több szempontból is problémát okozhat. Egyrészt nehéz nyomon követni a valós lakó létszámot, nehéz bizonyítani, hogy ki mikortól lakik ott, vagy költözött el. Sok segítséget jelent, ha van gondnoka a háznak. Az is problémát jelent a lakók létszáma alapján történő felosztásnál, hogy az éves terv elkészítésekor azzal a létszámmal számolnak, amit akkor tudnak. Amennyiben évközben a közös költség előírásban lekövetjük a változásokat, akkor eltérés lesz a terv és tény befizetések között, hiszen, ha csökken a létszám, akkor emelni kellene, ha növekszik, akkor csökkenteni az egy főre jutó havi előírást minden albetétre nézve. Azoknál a társasházaknál jelenthet ez komoly különbséget, ahol a vízmelegítés költségét is főre osztják szét, ez esetben ez több ezer forintot jelenthet havonta személyenként, így év végére egy fő változása is több tízezer forint eltérést mutat.

A szemétszállítás költsége a fenti okok miatt sok társasháznál egységesen kerül felosztásra, vagyis nem veszik figyelembe, hogy hányan laknak ott, és azt sem, hogy mekkora az alapterület.

A szemétszállítással kapcsolatban felmerülő problémákról a későbbiekben még bővebben olvashat.

 

süti beállítások módosítása