Társasházkezelés - Pénzügyi tervezés

kepviselet 2013.07.04. 18:49

Valamennyi társasház életében évente eljön a társasházak közös költségének tervezési feladata. Több megfontolást és átgondolást igénylő szempont is van, amit mindenképpen figyelembe kell venni a közös költség megtervezése során. Egyrészt költség oldalon, másrészt bevétel oldalon is tervezni kell, de mindenképpen a költségeket kell először számba venni.

-          Az egyes közmű szolgáltatások díjának tervezése. Amelyik társasházban például a fűtés vagy a vízdíj fizetése is a közös költségen keresztül történik ott, nagyon fontos a következő évi költség minél pontosabb meghatározása, melyhez az előző évi tényadatokon kívül, a tárgyévi számla tapasztalatok is segítséget nyújthatnak. (Ebből az adott évre nézve egységárakat tudunk megnézni, a fogyasztás csak tapasztalati úton megbecsülhető, a szokások változását nyilvánvalóan nem tudjuk előre megállapítani.) Vannak olyan közüzemi díjak, melyek jól tervezhetőek, ilyen a szemétszállítás, vagy a biztosítás. Ezeket a díjakat nem módosítja a fogyasztás.

-          Karbantartás. Mindig érdemes a karbantartási és egyéb rendszeresen fizetendő díjakat évente felülvizsgálni. Az ilyen jellegű kiadások vizsgálatánál érdemes több árajánlatot kérni, mivel lehet, hogy kedvezőbb áron vállalják ugyanazt a munkát, vagy ugyanazon az áron több szolgáltatást kapunk. (pl. lift karbantartás esetén mentési ügyelet is.)

-          Egyéb javítások. Ezek nehezebben tervezhető kiadások. Vannak visszatérő elemek, amivel tudunk számolni, például lakatosmunka, villanykörte csere, stb. Vannak olyan elemek, amikről tudjuk, hogy felújítást igényelne, de jelenleg a közösségnek nincs rá pénze, vagy más felújítást előrébb helyeztek a sorban. Ezen esetekben számolni kell az adott probléma felmerülésével, amíg a felújítás meg nem történik. A probléma nagyságától függően (illetve az SzMSz-ben meghatározottak szerint, ha a közös képviselő hatásköre korlátozott) rendkívüli közgyűlés összehívása lehet indokolt, esetleges pótbefizetéssel, vagy a megoldásra adott javaslatok közötti döntés kapcsán.

-          Elvégzendő felújítási munkák. Jellemzően ezek a legnagyobb ráfordítást igénylő munkálatok. Ezek költségének az előteremtése akár több évig eltart, pályázati forrásból, hitelből, lakástakarék pénztári megtakarításból, közös tulajdon hasznosításból, értékesítésből, stb. Minden esetben rangsorolni kell a munkákat és több évre előre felújítási ütemtervről határozni. Ez a későbbiekben természetesen módosítható, de mindenképpen hasznos, ha van egy konkrét terv, amit a társasház követ a felújítások terén.

 

Bevételek.

A bevételek tervezésénél mindenképpen a kiadásokat kell figyelembe venni, és nem az előző évi fizetendő közös költséghez igazítani a kiadásokat. A bevételek tervezésénél a közös költség összegén felül tervezni kell az ütemezést is, mivel időszaktól függően eltérő a kiadások mértéke (pl. jellemzően a tavaszi-nyári időszakban jelentkeznek a kertrendezéssel vagy karbantartással járó kiadások, míg a fűtés számlák jelentős része a téli időszakra tehető). Lehetőség van arra, hogy a fűtési időszakban magasabb összeget határozunk meg, míg nyáron fűtés költség nélkül állapítjuk meg a fizetendő díjat. (Azt természetesen ez esetben látni kell, hogy így nagyobb lesz a különbség, hiszen kevesebb hónap alatt kell befizetni a teljes összeget, ami nagyobb megterhelést jelenthet.) A közös költség mellett az egyes egyéb bevételek (pl. bérleti díjak, közös tulajdon értékesítés) felülvizsgálata is indokolt minden évben, valamint az új lehetőségek keresése, figyelemmel kísérése sem elhanyagolható feladat.

Összességében a megbízható és kiszámítható működéshez elengedhetetlen a társasház kiadásainak és bevételeinek a megfelelő tervezése minden évben. 

Fontos, hogy a tulajdonosok havonta teljesítsék a befizetési kötelezettségüket, vagy ha több hónapot egyben szeretnének fizetni, akkor azt előre fizessék, hiszen a számlák havonta jönnek, és amennyiben nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg, akkor késedelmi kamatokra is számítani kell, valamint a felmerülő azonnali hibaelhárításra is biztosítani kell a fedezetet.

süti beállítások módosítása