Társasházi közgyűlés összehívása

kepviselet 2013.07.11. 16:21

A közgyűlést a közös képviselő  hívja össze. A közgyűlésre minden tulajdonost írásban kell meghívni, a meghívót legalább egy példányban ki is kell függeszteni. A rendkívüli közgyűlést kivéve, a közgyűlés előtt minimum 8 nappal kell a meghívókat kiküldeni.

A meghívónak tartalmaznia kell a közgyűlés időpontját és helyszínét, az esetleges megismételt közgyűlés időpontját és helyszínét. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy  a megismételt közgyűlés bizonyos a társasházi törvényben külön szabályozott kérdéseken kívül, a résztvevők tulajdoni hányadára tekintet nélkül hozhat határozatokat.

Kötelező napirendi pont a közgyűlés levezető elnökének,  a jegyzőkönyv vezetőjének és a két hitelesítő tulajdonos megválasztása.

A meghívó mellékletét képezik a napirendek írásos előterjesztése, részletezése.

Csak a meghirdetett napirendi pontokban lehet határozatot hozni. A meghívó része a meghatalmazás, amellyel azon tulajdonosok képviseltethetik magukat, akik nem tudnak jelen lenni. Célszerű a meghatalmazást, a későbbi viták elkerülése érdekében, úgy adni, hogy feltünteti a meghatalmazó, hogy melyik napirendi pont esetében hogyan kíván szavazni.

Közgyűlést legalább évente egyszer, legkésőbb május 31. napjáig kell tartani. Ezen a közgyűlésen határoznak az elszámolásról és a költségvetésről.

Ha a tulajdonosok az összes tulajdoni hányad szerinti 1/10-e valamilyen témában szeretne közgyűlést tartani, és ezt írásban jelzik a közös képviselő felé, akkor köteles a közös képviselő a kézhezvételtől számított 30 napon belüli időpontra kiírni a közgyűlést. A közgyűlés összehívását kérő tulajdonosok napirendi pont, ok és határozati javaslat formájában kérhetik írásban a közgyűlést. Amennyiben a közös képviselő nem tesz eleget a kérésnek, akkor a számvizsgáló bizottság hívja össze a közgyűlést. Amennyiben ez sem következik be, akkor az összehívást kérő tulajdonosok jogosultak összehívni a közgyűlést. (Ha ez a folyamat végigmegy akkor a közgyűlésig minimum eltelt 30 nap, 15 nap, és még 8 nap.)

 

süti beállítások módosítása