Társasházi házirend

kepviselet 2013.11.24. 12:45

A házirend az SzMSz részét képezi.

A házirend mindenkire kiterjed, aki állandó vagy ideiglenes jelleggel használja az épületet. (Tehát a bérlőkre, haszonélvezőkre is érvényes.)


Jellemző kérdések:

  • A közös területek használata.
  • Zajjal járó tevékenységek időbeni meghatározása. (Mikor lehet felújítási munkálatokat végezni, és milyen bejelentési/tájékoztatási kötelezettséggel jár.)
  • Sarkalatos kérdés a kutyatartás is. Meg lehet fogalmazni, hogy csak pórázon és akár póráz és szájkosár együttes használatával közlekedhet a kutya a társasház közös területein.
  • Ki lehet zárni például a pincében, tárolóban elhelyezhető dolgok köréből a veszélyesnek ítélt tárgyakat, anyagokat. (Pl.: tűz-és robbanásveszélyes)
  • Amennyiben van olyan közös tulajdon, melyet valóban a közösség használ, például mosókonyha, szárító, akkor a használatra vonatkozó szabályokat célszerű meghatározni. Lehet például időbeosztás, melyet egy füzetben, vagy faliújságon vezetnek, így elkerülhető az ebből adódó vitás helyzet.
  • A társasház bejárati kapuit kötelező zárva tartani, illetve időkorláthoz is köthető, például 20 órától kötelező.
  • Általában bekerül a házirendbe olyan pont is, amelyet egyébként törvény, vagy rendelet is szabályoz. Ilyen a közös területeken történő dohányzás tiltása, vagy a folyosókon berendezési tárgyak tárolása, stb.

A házirend sok problémás helyzetre szolgálhat megoldással. Célja, hogy mindenkire érvényes keretek között tartsa az együttélés szabályait. Természetesen minden ember számára más a fontosabb, így ez esetben is a többségi érdek kerül előtérbe az egyén érdekeivel szemben, de azt gondolom, hogy ez csak így megoldható. Gondoljunk csak bele, amikor mi szeretnénk felújítani a lakásunkat, akkor nehezményezzük, hogy időkorlátaink vannak, "Már rég készen lenne, ha nem kellene délután 4-kor befejezni...". Ám amikor minket nem érint, a szomszéd kerül ebbe  helyzetbe, akkor nehezen tudnánk megérteni, hogy este 8-kor még gyorsan felszerelnek egy polcot, és már kész is.

Ezért érdemes arra törekedni a szabályok megfogalmazásánál, hogy ne lehetetlenítsük el a munkálatokat, a mindennapokat, de egy mindenki számára elfogadható keretbe szorítsuk. Kompromisszumot kell kötni, hiszen ez az együttélés talán legfontosabb eleme.

süti beállítások módosítása